مدیرعامل آب منطقه‌ای همدان: برای توسعه کشاورزی حتی یک قطره آب اضافه نداریم

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان با هشدار نسبت به وضعیت منابع آبی استان گفت: از هفت محدوده مطالعاتی اصلی همدان، چهار محدوده در وضعیت ممنوعه بحرانی و سه محدوده در وضعیت ممنوعه قرار دارند و عملاً هیچ‌یک از دشت‌های استان ظرفیت برداشت آب برای توسعه کشاورزی ندارند.

به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه‌ای همدان، رضا اخلاص‌مند در جلسه ذیحسابان دستگاه‌های اجرایی استان همدان با تشریح آخرین وضعیت منابع آبی اظهار کرد: بارندگی‌های امسال اگرچه در ماه‌های پایانی سال آبی بخشی از کمبودها را جبران کرد، اما همچنان میزان بارش استان پنج درصد کمتر از میانگین بلندمدت است.
وی افزود: از ابتدای سال آبی که از اول مهرماه آغاز شده تاکنون، حدود ۳۲۴ میلی‌متر بارش در استان ثبت شده است. این میزان در مقایسه با سال گذشته وضعیت بهتری دارد، اما نسبت به میانگین بلندمدت همچنان با کسری مواجه هستیم و این افزایش بارش به هیچ عنوان به معنای جبران کمبودهای گذشته نیست.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان با بیان اینکه وضعیت منابع آب استان به‌شدت به بارش‌های داخل استان وابسته است، گفت: همدان در سرشاخه سه حوضه آبریز اصلی قرار گرفته و رودخانه دائمی که از استان‌های دیگر وارد همدان شود و بتواند کمبود منابع آب را جبران کند، نداریم؛ بنابراین هر زمان بارندگی استان کمتر از نرمال باشد، با مشکل کم‌آبی مواجه خواهیم شد.
تمام دشت‌های همدان ممنوعه هستند
اخلاص‌مند ادامه داد: استان همدان هفت محدوده مطالعاتی اصلی دارد که چهار محدوده آن ممنوعه بحرانی و سه محدوده ممنوعه هستند؛ بنابراین تمام دشت‌های استان از نظر برداشت منابع آب در وضعیت ممنوعه قرار دارند.
وی تأکید کرد: در هیچ‌کدام از مناطق استان حتی یک لیتر آب اضافه برای توسعه کشاورزی وجود ندارد و طرح‌های بخش کشاورزی تنها در صورتی امکان اجرا دارند که در راستای بهبود بهره‌وری و افزایش راندمان مصرف آب باشند، نه توسعه کشاورزی.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان با اشاره به سهم بالای بخش کشاورزی در مصرف منابع آب استان اظهار کرد: هر اندازه مدیریت مصرف و مصرف بهینه در بخش کشاورزی جدی‌تر دنبال شود، امکان تأمین آب برای بخش‌های شرب و صنعت نیز افزایش خواهد یافت.
کاهش ۹۰ درصدی ورودی سد تالوار
اخلاص‌مند با اشاره به وضعیت سد تالوار گفت: امسال ورودی حوضه آبریز سد تالوار نسبت به سال گذشته و میانگین بلندمدت حدود ۹۰ درصد کاهش داشته است و این کاهش شدید ورودی، منابع آبی این سد را نیز تحت تأثیر قرار داده است.
وی افزود: از آنجا که اکنون سومین سال بهره‌برداری از منابع تالوار را پشت سر می‌گذاریم، کاهش ورودی سد در کنار برداشت‌های موجود، موجب شده با کمبود منابع در این سد نیز مواجه شویم.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان از اجرای طرحی برای استفاده از حجم مرده مخزن تالوار خبر داد و گفت: این طرح از محل اعتبارات تنش آبی استان اجرا می‌شود و بازگشایی پاکت‌های آن هفته آینده انجام خواهد شد تا بتوانیم شرایط امسال را پشت سر گذاشته و در تأمین آب شرب با مشکل مواجه نشویم.
اکباتان سرریز کرد، اما کافی نیست
اخلاص‌مند با بیان اینکه سد اکباتان به تنهایی نمی‌تواند پاسخگوی نیاز آب شرب همدان باشد، اظهار کرد: حتی اگر این سد کاملاً پر و سرریز شود، حداکثر می‌تواند حدود ۲۰ درصد نیاز آب شرب شهر همدان را تأمین کند و مابقی نیاز باید از سایر منابع تأمین شود.
وی گفت: امسال با وجود کاهش ۱۵ درصدی بارندگی در حوزه بالادست اکباتان نسبت به میانگین بلندمدت، مدیریت و کنترل بندهای بالادست باعث شد حدود ۴۰ میلیون مترمکعب آب به سد منتقل شود و شاهد سرریز آن باشیم.
اخلاص‌مند ادامه داد: این در حالی است که حوزه آبریز تالوار حدود ۱۰ برابر حوزه اکباتان وسعت دارد و بارندگی آن نیز در محدوده نرمال بوده، اما آورد آن حدود هفت تا ۱۰ میلیون مترمکعب بوده است؛ این موضوع نشان می‌دهد مدیریت منابع آب در بالادست حوضه‌ها نقش تعیین‌کننده‌ای در تأمین آب دارد
مطالعات تأمین آب پایدار همدان ۶۰ درصد پیشرفت دارد
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای همدان همچنین از پیشرفت ۶۰ درصدی مطالعات جامع آب شرب و صنعت استان خبر داد و گفت: این مطالعات باید سال‌ها پیش انجام می‌شد تا مشخص شود منابع موجود استان تا چه میزان پاسخگوی نیازهاست و در صورت وجود کسری، منابع جایگزین از سایر حوضه‌ها شناسایی شود.
وی افزود: این مطالعات از سال گذشته آغاز شده و با وجود تخصیص نشدن اعتبارات، شرکت آب منطقه‌ای از منابع داخلی و سایر ظرفیت‌ها برای ادامه کار استفاده کرده است.
اخلاص‌مند گفت: یکی از گزینه‌های مطرح برای تأمین پایدار آب شرب همدان در آینده، انتقال آب از سد کوثر است که در مطالعات جامع آب استان نیز مورد بررسی قرار گرفته است.

کد خبر: 2554
  تاریخ خبر : 1405/05/27
 5
سایتـــ های مرتبطـ

آمار بازدیدکنندگان

  • کاربران آنلاین : 40
  • بیشترین بازدید همزمان : 1483
  • بازدید امروز : 1,785
  • بازدید دیروز :
  • کل بازدید : 8,184,247
  • آخرین به روزرسانی : 1405/05/27 13:18:34
  • شناسه IP شما : 216.73.216.204

راه‌های تماس با ما

  • آدرس : همدان، خیابان جهاد، شرکت سهامی آب منطقه‌ای همدان
  • کدپستی : 6515914481
  • تلفن : 08138220737
  • فاکس : 08138220225
  • پست الکترونیکی : info[at]hmrw.ir
  • پیامک : 300074811
  • تلفن گویا :