به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای همدان منصور ستوده در نخستين همايش منطقهاي بحران آب و بهرهوري، چالشها و راهکارهاي همدان اظهار داشت: در حال حاضر 97 درصد از آب موجود کره زمين شور بوده و از سه درصد آب شيرين باقي مانده نيز 68 درصد به صورت يخچال و مابقي به صورت آب زيرزميني است.
وي با اشاره به اينکه استان همدان در منطقه نيمهخشک کشور قرار دارد، گفت: ميانگين بارش استان همدان 330 ميليمتر در سال است که امسال هنوز بارشها در حد مطلوب نبوده و کاهش نيز داشته است.
ستوده با تصريح بر اينکه منابع تجديدشونده در دنيا در حال کاهش است، تصريح کرد: براساس استانداردهاي جهاني اگر کشوري کمتر از هزار و 700 مترمکعب به ازاي هر نفر منابع تجديدشونده داشته باشد وارد تنش آبي شده و اين در حالي است که اين منابع در همدان به ازاي هر نفر هزار و 610 مترمکعب است.
وي با بيان اينکه 83 درصد منابع آبي استان زيرزميني و مابقي آبهاي سطحي است، گفت: منابع سطحي استان همدان 693 ميليون مترمکعب است که 256 ميليون مترمکعب آن بهرهبرداري شده است.
معاون آب منطقهاي استان همدان بيان کرد: در حال حاضر براساس ميانگين جهاني 70 درصد آب در بخش کشاورزي، 10 درصد شرب و 20 درصد براي بخش صنعت مصرف ميشود و اين درحالي است که در استان همدان 90 درصد آب در بخش کشاورزي، 7 درصد در شرب و مابقي در صنعت مصرف ميشود.
وي با اشاره به اينکه بيشترين روانآب استان همدان از دشتهاي رزن- قهاوند و نهاوند خارج ميشود، تصريح کرد: در حال حاضر خروج آب از استان همدان از اين دو حوضه آبريز 98 درصد کاهش داشته است.
ستوده با بيان اينکه دشتهاي استان همدان در وضعيت ممنوعه قرار دارند، افزود: دشت کبودراهنگ با کسري 72 ميليون مترمکعبي به عنوان دشت ممنوعه بحراني در استان همدان مطرح است که وضعيت نامطلوبي دارد.
وي با تصريح بر اينکه دشتهاي استان همدان از سالهاي گذشته تاکنون به صورت ميانگين 20 متر افت داشتهاند، بيان کرد: اما متاسفانه افت منابع آب زيرزميني در دشت کبودراهنگ 40 متر بوده است.
معاون حفاظت و بهرهبرداري آب منطقهاي استان همدان تاکيد کرد: در حال حاضر سه سد با ظرفيت 50 ميليون مترمکعب در استان همدان در حال بهرهبرداري بوده و هشت سد ديگر نيز با ظرفيت 150 ميليون مترمکعب در حال احداث است.
ستوده تغذيه مصنوعي سفرههاي زيرزميني را يکي از اقدامات مهم شرکت آب منطقهاي استان همدان برشمرد و گفت: سالانه بين 20 تا 30 ميليون مترمکعب از اين طريق وارد منابع زيرزميني ميشود.
وي تصريح کرد: با توجه به بهرهبرداري تصفيهخانه همدان، براساس افق طرح 80 ميليون مترمکعب پساب فاضلاب توليد ميشود که ميتوان در صنعت به کار گرفته و جايگزين صنعت در بخشهاي توليدي شود.
معاون شرکت آب منطقهاي استان همدان با اشاره به اينکه اجراي طرح تعادل بخشي به صورت ويژه در دستور کار قرار دارد، گفت: 15 پروژه در اين طرح ديده شده که 11 مورد آن به وزارت نيرو و مابقي وزارت جهاد کشاورزي مربوط ميشود.
وي تاکيد کرد: از ابتداي امسال تاکنون 503 حلقه چاه غيرمجاز در استان همدان مسدود شده که به دنبال آن بيش از 51 ميليون مترمکعب آب در استان همدان صرفهجويي شده است.
ستوده با اشاره به اينکه ميزان صرفهجويي حاصل انسداد چاههاي غيرمجاز بسيار با ارزش است، عنوان کرد: اين در حالي است که تمامي مصرف بخش صنعت استان همدان از ابتدا تاکنون 56 ميليون مترمکعب بوده است.
روابط عمومی شرکت آب منطقه ای همدان